Geceyarısı ekspresi (1978) izle
Sizin Oyunuz:
Haydi, ilk sen oyla!
7.5 IMDB Puanı 107 Görüntülenme

Geceyarısı ekspresi (1978) izle

Yönetmen:

Oyuncular:

Brad Davis, Irene Miracle, Bo Hopkins
Amerikalı genç turist William Hayes, sevgilisi Susan ile birlikte Türkiye'de tatildeyken, dönüşünde ülkesine para kazanmak amacıyla iki kilogram haşhaş götürmeye çalışır. Ancak havaalanında yapılan güvenlik aramasıyla uyuşturucu bulunur ve tutuklanır. İstanbul Sağmalcılar Cezaevi'nde geçireceği süreç başlar.

Film ve kitap arasındaki farklar şunlardır: Gerçek olaylara dayanan filmde, Hayes sevgilisiyle birlikte Türkiye'dedir, ancak gerçekte yalnızdır. İşkence sahneleri tamamen sonradan eklenmiştir ve Hayes, Türk gardiyanlar tarafından işkence görmediğini ya da cinsel istismara uğramadığını belirtmemiştir. Kitapta, hapishane arkadaşının dilini ısırmaz. Kitabın ve filmin sonları da farklıdır: Kitapta, Hayes başka bir hapishaneye transfer edilir ve oradan kaçar, filmde ise yanlışlıkla öldürdüğü başgardiyanın üniformasını giyerek hapishaneden kaçar.

Film, Türkiye'de geçmesi planlanmasına rağmen İstanbul Valiliği'nin ev sahipliğini reddetmesi üzerine tamamen Malta'da çekilmiştir. Aktörlerin çoğunluğu Maltalıdır, ancak İtalyan, Amerikan, Yunan ve Ermeni oyuncular da kadroda yer almaktadır.

Geceyarısı Ekspresi, gösterime girmeden önce Türkiye tarafından protesto edilmiş ve 52. Akademi Ödülleri'nde 2 dalda ödül kazanmıştır. 18 Mayıs 1978'de Cannes Film Festivali'nde gösterilen film, 43 gün sonra Amerika Birleşik Devlet

  • Yorumlar
  • Detaylar
  • Detaylar

    Diğer Adları:

    Midnight Express

    Henüz hiç yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yapan sen olmak istemez misin?